Už nám zase rostou…

Díky překvapivě rychlému nástupu léta a neobvykle teplému počasí letos na jaře, jako celá příroda, jsou i houby o měsíc uspíšeny. Po vydatných deštích se tak můžeme setkat ve světlých listnatých lesích s první vlnou hřibovitých druhů, jako je Hřib dubový nebo Hřib bukový. Začínají růst i Liška obecná, Muchomůrka růžovka (masák), Bedla jedlá a klouzci. Tyto běžné druhy hub jsou z pohledu mykomedicíny velice ceněny a protože se jedná o běžně sbírané houby, jsou i vědecky velmi dobře prozkoumány co se týká účinných látek i jejich potencionálních medicinálních účinků. Např. hřibovité houby obecně vykazují velmi silné antioxidační účinky ve vodných extraktech. Dříve se např. bramboračka běžně používala jako součást léčby chřipkových onemocnění. Nyní když se podíváme na bramboračku z vědeckého hlediska, tak víme, že naši předkové měli pravdu. Protože se vlastně jedná fakticky o vodný extrakt připravený z hub a zeliny, který obsahuje velmi silné přírodní antioxidanty a je současně antibakteriální a antivirový. Hřibovité houby obecně posilují naši imunitu a doplňují často chybějící nutriční látky, především minerály, kterých v současné stravě nedostatek. Zajímavé je i jejich působení např. na viry typu Herpes nebo Zlatý stafylokok, kdy houby výrazně potlačují jejich aktivitu.

Další nyní hojně rostoucí houbou je „masák“ nebo-li Muchomůrka růžovka. Proč nám tak chutná? Jednak chutí připomíná maso, ale hlavně, což málokdo ví, ze všech běžně sbíraných hub obsahuje nejvyšší podíl dobře stravitelných bílkovin a současně i nejvyšší podíl mikrominerálů. Takže se dá říci, že je to přírodní komplexní doplněk stravy 😊 a současně velmi vhodná alternativa k masitým jídlům.

Bohužel však nyní rostou i houby jedovaté, včetně smrtelně jedovatých. Nejčastější příčinou otrav bývá, že houbař ve svém nadšení mezi sbíráním malých “praváčků” nebo masáků sebere i malé Muchomůrky zelené nebo tygrované, které jsou na první pohled velmi podobné nebo shodné. Doporučujeme proto důrazně každou menší houbu rozkrojit a důkladně se podívat na její strukturu. Pokud je houba natolik malá, že je její struktura nejasná, houbu raději nebereme. Je potřeba si uvědomit, že i relativně malé množství hub může způsobit velmi silné zdravotní komplikace nebo i smrt.

Není potřeba se tím však nechat odradit, jen sbírat s rozumem a bez rizika.