Houby a my - epicellife.cz
    CzechEnglishGermanItalian
  • Registrace
  • Přihlásit se

Houby a my

Další naše houbové farmy

Tak , abychom si mohli zajistit stálý přísum kvalitních surovin, zakládáme další přírodní houbové farmy a už se těšíme na sklizeň.

 

 

 

 

.

Medicinální houby , které najdete v našich funkčních potravinách a potravinových doplňcích

Jarní houby a jejich význam pro detoxikaci a výživu

Na jaře se můžete setkat se dvěma velmi významnými skupinami hub, které sbírá spíše odborná veřejnost, ale zároveň jsou to výborné potraviny, které mohou organismus velmi významně vyživit po dlouhé zimě.

První skupinou jsou houby smržovité, kam patří kačenka česká, smrž pražský, smrž obecný. Smržová sezóna začíná v únoru v lesnatých oblastech Iránu a končí v květnu a v červnu v lesích severní Kanady. Po celou tuto dobu jsou tyto houby vnímány jako kulinářská lahůdka zejména k masům či na těstoviny. Výborné jsou i sušené.

Vedle toho smržovité houby představují první reálné jarní houby, které se u nás obvykle vyskytují ( zejména na spáleništích po lesních požárech , v parcích, či na mulčovací kůře v zahradách- obvykle 1-2 roky po tom, co tam byla kůra umístěna.) Tyto houby jsou saprofytické, kde zajišťují koloběh minerálních i biotických látek a jejich rozklad a jako první, ještě před rostlinami připravují substrát pro ostatní organismy. Díky tomu obsahují celou řadu zcela unikátních biologicky dostupných minerálních struktur na bázi selenu a selenových proteinů, které jsou jednou z hlavních součástí naší vlastní imunity. Antioxidační účinky smržů jsou rovněž překvapivě spojovány s tak dnes často zmiňovanými flavonoidy a triterpeny - tedy se schopností potlačovat záněty v organismu podobně jako protizánětlivé léky a stejně jako se schopností chránit naše ledviny před toxiny.

Poslední korejské a japonské výzkumy poukazují rovněž na jejich vhodné využití jako doplňku s protinádorovou aktivitou, zejména díky zvýšené aktivitě makrofágu při jejich užívání.

Významné jsou rovněž jejich imunomodulační účinky zejména ke vztahu ke štítné žláze, kde jsou schopny harmonizovat spolu se všeobecně známou houbou Reishi (Lesklokorka lesklá) ať už její disfunkci či hyperaktivitu. Za tímto jevem stojí poměrně vzácný polysacharid galaktoman.Další houbou jarního období je Čirůvka májovka, která podle mne představuje vůbec jednu z nechutnějších hub v České republice. Vyskytuje se od dubna do června, její hlavní výskyt je však v květnu- jak napovídá její název, na okrajích listnatých lesů a hrázích rybníků. Velmi dobře se hodí ke zpracování jak v čerstvém stavu, tak ji lze i nakládat a může tak představovat významnou zásobu potřebných antioxidantů a imunomodulačních betaglukanů do příchodu letních a podzimních houbových žní. Zajímavé je její použití na omezení alergických projevů organismu při jarních alergiích na pyl či ovoce.

Já ji osobně velmi rád používám u cukrovkářů v úpravě středních a vyšších hladin cukru. Tato vlastnost je odborné veřejnosti známa již od roku 1956 , kdy byla objevena francouzským lékařem Portonem. Od té doby je používána na snižování hladin cukru v krvi a úpravu nepříjemných průvodních zdravotních symptomů, které tuto nemoc provázejí. Důvodem je úprava zejména mikroflóry střev díky antiseptickým vlastnostem houby ,která jsou podobná antibiotikům- ovšem bez vedlejších účinků.

Od začátku května lze rovněž nalézt významného zástupce čeledi chorošovitých a to Sírovec žlutooranžový , v anglicky mluvících zemích mu říkají příznačně „kuře z lesa“. Vyskytuje se na 42 druzích listnatých stromů, zejména na okrajích řek a potoků a rovněž na vlhčích místech lužních lesů, kde vytváří velmi výrazné plodnice deskovitého tvaru, které v mladosti jsou velmi chutné a mohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa. ( chuť je velmi podobná kuřecímu masu a takto doporučuji i zpracovávat) .A jak poznáme , že je Sírovec čerstvý a vhodný ke konzumaci : když do ní zařízneme nůž, je to jako bychom řezali do másla a z řezu nám vytéká voda.

Tato houba je tedy velmi vhodná na veškeré diety, kdy je potřeba maso nahradit lehčí stravou. Je tudíž velmi vhodná pro cukrovkáře. Polysacharidy obsažené v sírovci přirozeně podporuji aktivní činnost v Langraseových ostrůvcích slinivky břišní čímž podporují produkci vlastního inzulínu. Obsahují dále i speciální kyselinu dehyrotarmeteotenolovou, která potlačuje rezistenci organismu vůči inzulínu. Současně vykazuje středně silné antioxidační účinky a je rovněž antibakteriální.

Léčiteli je dále často využívána zejména na souboj se zlatým stafylokokem, stejně jako s gramnegativními bakteriemi.

Výborně se sbírá a vyjímkou nejsou ani 5 – 10 kilové plodnice. Hlavní předností sírovce žlutooranžového je zejména, že i po nakrájení a usušení (na půlcentimetrové plátky), můžeme houbu ponořit do vody a stále získáváme výborné „ houbové sušené maso“ . Já ji rád používám do kulajdy nebo segedínského guláše. Hodí se i do zapékaných bramborových jídel nebo jako houbový řízek.Osobně považuji za nejchutnější plodnice z třešně nebo vrby. ! Pozor na plodnice sebrané na dubu neboť přebírají svíravou chuť dubových tříslovin.

Jarní houby tak mohou krásně obohatit náš jarní jídelníček a současně být součástí detoxikace po zimním období, stejně jako nám mohou pomoci zdravou formou nahradit přílišnou konzumaci masa.

ing. Přemysl Jirák - autor článku

Zakládáme další houbové farmy



Copyright © 2018. Všechna práva vyhrazena. Vytvořil Tomáš Hlad.